4 Månader

Mat mindre ofta
När din bebis är fyra månader så har magen blivit större och den behöver inte mat lika ofta, bara fyra eller fem gånger om dagen. Den fortsätter att växa och öka i vikt, det är bara att behovet av mat börjar närma sig större barns. Bebisens uppmärksamhet kan börja dras till andra människor och saker under matstunderna och det kan bli lite störigt, även om det är roligt att den blir alltmer uppmärksam på sin omgivning. Om ditt barn är lättdistraherat, kan det vara värt att dra sig tillbaks till en lugn plats när du ska amma under en tid.

Rulla runt
Nu när bebisen ligger på magen, kommer den att lyfta upp huvud och axlar med armarnas hjälp. Dessa mini-armhävningar stärker musklerna och gör att bebisen kan se sig omkring bättre. Den kanske överraskar både dig och sig själv genom att rulla runt från rygg till mage eller tvärtom. Du kan uppmuntra detta genom lek: Locka med en leksak på den sida bebisen normalt rullar mot, för att se om intresset är tillräckligt stort. Var generös med beröm; nya skeenden kan vara lite otäcka i början och din uppskattning kan hjälpa.

Fastföda ?
Helamning rekommenderas numera av WHO och i Sverige de första sex månaderna, även om man kan fortfarande kan stöta på de som argumenterar för tidigare introduktion av fast föda. Att helamma (eller ge bröstmjölksersättning) kan minska allergiska reaktioner och modersmjölk anses av de flesta auktoriteter vara den allra bästa maten i början av ett barns liv. Vid ungefär sex månaders ålder kan man börja introducera annan mat, men även då rekommenderas det att dessa smakportioner främst fungerar som komplement till amningen i början. Rådgör med BVC om hur du kan sköta övergången till fast föda om du känner dig osäker.

Sträcka sig efter saker att stoppa i munnen
Nu kan din bebis sträcka sig efter saker och ta tag i dem, även om den kan behöva ett par försök. När den fått tag på vad den ville ha, kommer den att titta på det några ögonblick och sedan försöka stoppa det i munnen. Eventuellt har bebisen börjat dregla mer nu. För en del barn börjar tandsprickningen så tidigt som vid fyra månader, men för de flesta kommer inte tänderna fram förrän vid fem eller sex månaders ålder. 

Uppmuntra ditt barns lek och undersökande verksamhet genom att se till att det finns många olika saker att undersöka. En liten frottéhandduk kan underhålla bebisen i flera minuter. Man kan suga på den, hålla i den och se vad som händer om man skrynklar ihop den. Skallror är en riktig klassiker som fortfarande roar. Babygym eller aktivitetsleksaker är ofta intressanta i den här åldern, eftersom din bebis nu börjar upptäcka konsekvenser av olika handlingar, som till exempel hur det ringer i klockan om man trycker på en spak.

Nu kan bebisen leka själv
Vid det här laget kan bebisen förmodligen sysselsätta sig själv med att undersöka sina händer och fötter några minuter. Ett mirakel! Plötsligt blir det så tyst -- och när du ser efter, så upptäcker du att din bebis, som hittills behövt din uppmärksamhet varenda ögonblick, kan hålla sig själv sysselsatt. Snart kanske du kan börja läsa tidningen igen!

Språkets roll och början av förståelse
Forskare tror, att bebisar vid fyra månaders ålder förstår alla grundläggande ljud i modersmålet. Mellan fyra och sex månaders ålder utvecklas förmågan att göra talliknande ljud, som "ma-ma" or "ba-ba". De är däremot ännu inte förbundna med verklig mening, som i betydelsen "mamma". Nu är bebisen förmodligen redo att delta i enkla härmlekar -- du säger "bu" och bebisen försöker härma dig och säga det tillbaks. Du kan stimulera ditt barns kommunikationsförmåga genom att imitera dess ansiktsuttryck och läten. Om du svarar när bebisen gör ljud och försöker kommunicera, så lär den sig om verbal kommunikation och börjar förstå orsakssammanhang. Påföljden är, att ditt barn förstår att det är av betydelse vad vi säger.

Färgsinnet sprakar
Bebisars färgsinne fungerar från födseln, men de kan ha svårt att skilja på närliggande färger som rött och orange. Därför föredrar de ofta svartvitt eller färger med stark kontrastverkan i början. Mellan två och fyra månader blir färgseendet mer nyanserat och bebisen börjar se skillnad på likartade nyanser. Klara primärfärger uppskattas ofta och särskilt populärt kan det vara med färgglada mobiler, väggplanscher och pekböcker.

Mer kräsen med sällskapet
Vid fyra månaders ålder börjar bebisen reagera på din närvaro, din röst och dina ansiktsuttryck med att sparka och vifta med armarna. Ungefär vid den här tiden börjar också bebisar blir mer selektiva med vilka de vill ha omkring sig. Tidigare har de kanske charmat främmande människor lika gärna som närstående, men nu kan de bli mer osäkra på främlingar eller större grupper av människor. Det är bäst att låta bebisen vänja sig en stund vid nya människor. Intresset för andra människor kan vara större från tryggheten i din famn -- särskilt om det är äldre barn av den livliga varianten.

Information hittad på: http://se.babycenter.com/



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback